Plataforma Argentina contra la Impunidad

La lletra ferida dels setciències

El Mundo - Tendències, 2/5/2006
Lunes 22 de mayo de 2006.

PLEXIGLÀS / LLUCIA RAMIS

Diuen els científics que ciència és allò que els científics determinen com a ciència. Continuen essent els més llestos de la classe; amb aquests paràmetres no podria definir-se la literatura. D’altra banda, el seu problema és el mateix que tenien a les aules: mai no trobaran la X de per què ningú no els entén. Intenten l’equació al pitjor lloc: al Col·legi de Periodistes. Els reporters no tan sols no comprovam els nostres assaigs sinó que, a més, som uns illetrats. Així, ens quedam al pont entre les dues branques: la filosofia. Paraules sense paraula.

N’Eudald Carbonell assevera: «Fins que la ciència no tingui tants seguidors com el Barça després de guanyar la Lliga, no haurem evolucionat». A l’auditori falten 999.983 assistents perquè comenci a sentir-me intranquil·la: l’Indiana Jones de Ribes de Freser pensa que no serem del tot humans fins que no siguem meitat màquina. Després explica que tota investigació es fa a partir d’un rival: una hipòtesi no existeix si no és per desbancar-ne una altra. Gràcies en aquestes premisses, extrec dues conclusions. Primera, que si Déu no existís, no intentarien refutar-lo. Segona, que els aquí reunits per presentar el llibre Entendre la ciència des de dins en realitat rivalitzen per tenir el nommés impronunciable.

Li toca el torn a Jorge Wagensberg que, com s’ha deixat les ulleres, no pot llegir unes línies en la trobada d’epistemològics. Pren les lents d’un altre ponent. «Com tenim la mateixa edat, m’aniran bé», justifica. No és lògic, és científic. Recorda una definició que féu temps enrere i reconeix que està d’acord amb el que va dir. Alleujador. D’altra manera, potser Darwin li hauria donat la raó a GeorgeW. Bush. Després fa una advertència: no moriu durant els propers vint anys, perquè us perdreu grans avenços. Canviem tots la nostra agenda. Parla el guanyador del nom estrany, Policarp Hortolà, i una entén per què va dedicar-se a l’estudi.

La diferència entre un científic i un historiador és que el segon prediu el que ja va succeir. La diferència entre un científic i un novel·lista és que si el primer erra les premisses, es queda sense teoria, mentre que el segon escriu un èxit de vendes. És el cas de La velocitat de la llum que, si se superàs, no ens portaria cap al futur, com defensa Javier Cercas, sinó cap al passat; un que no sap qui és Michael J. Fox. La narració també permet el tempotransport, així que faig un bot a una altra època i una altra setmana; una altra història. La Plataforma Argentina contra la Impunitat presenta el cicle Teatro por la Identidad a l’ICI. El tema de les desaparicions és massa seriós perquè càpiga en aquestes línies, per això esmentaré l’aparició de n’Ariadna Gil, l’única dona per la qual hauria recorregut a la ciència per canviar de gènere. Ella inspira poesia. L’acompanya n’Héctor Alterio, que va salvar la vida àgilment fa uns dies al passeig de Gràcia; na Redactrix no recorda la matrícula. Amb ells hi ha na Cecilia Rosetto, que clama: «No acceptem l’oblit; estic orgullosa de com som de caparruts».

Perquè jo també som orgullosa i caparruda -i perquè els actes d’aquesta ciutat perseveren en la repetició- recuper n’Òscar Jaenada. Ha après quin és el seu paper com a actor mediàtic, i només veure’ns m’explica que fa de jugador de pòquer a la darrera de Ventura Pons. M’estim més no saber quina era l’aposta; a jutjar pel seu bigoti, l’ha perduda. «No trobes que tinc un aire a John Holmes?», pregunta. Depèn d’on el miris (per a més informació, consulteu Eruption o Booggie Nights). Som a la llibreria Altaïr, i l’ONG Plan presenta El libro de la vida. En solidaritat amb el tema -la sida a Uganda- esperam confiats l’arribada d’Eto’o i Ronaldinho. La portaveu de l’entitat, Macarena Céspedes, demana que posem el seu nom sota la foto de na Verónica Blume. Cap problema; només cal que la model vingui. En fi, com diuen els científics quan pensen en nosaltres: qui val, val; i qui no...
llucia.ramis@elmundo.es


Firmas: 0

Foro

Fecha Nombre Mensaje